torsdag 26 mars 2015

Ett wrestlingsamtal med Messiah Hallberg

Vi här på bloggen gillar att flera bidrar till att göra bloggen bättre och det här är, förhoppningsvis, en av vägarna dit. Daniel Karlsson, en av våra trogna bloggläsare har gjort en kanonintervju med Messiah Hallberg, president i STHLM Wrestling, håll till godo!

 


Komiker och mångsysslare - Messiah Hallberg är 31 år och bor i Stockholm med sin familj. Han utbildade sig till journalist i Sundsvall, han turnerar med sina humorshower över hela Sverige, han leder det populära podradioprogrammet Geniförklarat, han är dessutom president för STHLM Wrestling och, vad många skulle säga, en sann wrestlingfantast.

När startade ditt intresse för wrestling?

  – Det började någon gång under 1992 när det gick på Tv1000. Jag hade inte kanalen själv så en kompis spelade in veckoavsnitten åt mig.

Vilka wrestlers var det som du fastnade för?

  – Bret Hitman Hart är en av mina favoriter genom alla år, även Shawn Michaels och faktiskt Brian Pillman.

Vilken var den första pay-per-view-showen du såg?

  – Wrestlemania 9 var den första stora showen jag såg och den måste ha träffat något oerhört. Det var ju grandiost. Det var något som jag aldrig hade sett förut.

Var du en så kallad ”äkta mark” när du var liten?

  – Ja det var jag nog men jag kände tidigt en sympati för flera heels. På Summerslam 1992 höll jag på både Bret Hart och Macho Man när de buades ut av publiken, även om de egentligen var good guys.

Flera wrestlingfans som jag pratat med, jag själv inräknad, trodde att allting var på riktigt i början. Var det likadant för dig?

  – Man köpte ju allting, jag trodde ju på det jag såg. Min pappa hatade det så jag tittade på det i smyg. Men jag fick ändå Summerslam 1992 på vhs av honom i London när jag var tio år, så han hade i alla fall accepterat det med åren.


Hur har ditt intresse sett ut genom åren? Har du alltid följt det slaviskt eller har du tagit någon paus från wrestlingvärlden?

  – Jag har följt det hela tiden. Min bästa kompis slutade kolla när allting egentligen var som bäst, från 1998 till 2001 ungefär. Och det var ju en sådan stor del av vår vänskap, vi slutade till och med att umgås under den perioden.

Wrestlingen hade alltså sin storhetsperiod under de åren?

  – 1996 till 2001 är den bästa eran. WWE har haft andra eror efter det men de har känts mest påhittade. WCW var bra 1996-1998 och de stod på toppen 1997 med Sting framförallt. ECW hade sin peak innan deras första pay-per-view.

Du tittade alltså på ECW redan då?

  – Ja. De skulle ju haft sin första pay-per-view lite tidigare egentligen men den blev uppskjuten. ECW var som hetast omkring 1996 till 1997 ungefär.

WWE då?

  – Där säger jag 1996 till 2001.

Varför var de som bäst vid just den tiden?

  – De påbörjade Attitude-eran ungefär då. Jag minns till exempel att Sunny låg i ett badkar i en promo och jag tror att de hade börjat mer med blade jobs då också.

Men även om WWE blev mer utmanande så hade vi ju fortfarande Aldo Montoya och Faarooq som en konstig gladiator?

  – Jo visst, WWE stod verkligen med två olika ben just då.

De åren som både Messiah och jag minns som bäst när WWE, WCW och ECW var som allra hetast har i efterhand fått namnet The Monday Night War. I ena hörnan stod Vince McMahon, herre, konung och självutnämnd gud över WWE. I andra änden stod Ted Turner, skaparen av bland annat nyhetskanalen CNN och Tuner Classic Movies men också ägaren för WCW. Tv-kriget tog slut i mars 2001 och det var Vince McMahon som gick segrande ur striden. Turner sålde WCW till McMahon och än idag är WWE ohotad etta bland wrestlingförbunden.

Hur känner du kring WWE idag?

  – Jag är frustrerad. Det finns massor av bra talanger att jobba med men det har varit för många ”Bryan-situationer”. CM Punk var till exempel den hetaste som de hade under 2011 men han fick väldigt snabbt jobba åt Triple H och fejda med Kevin Nash. Och efter det blev han bara en av grabbarna.


Varför är det så tror du?

  – De verkar inte veta hur de ska göra. De har ju en företagsmall idag, det kanske är därför.

Vilka shower tittar du på?

  – Jag tittar på Raw varje vecka. Ibland Ring of Honor, ibland ifrån Japan. Pay-per-views spolar jag igenom ibland.

På söndag är det äntligen dags för Wrestlemania 31. Är du peppad?

  – Jag ska vara där. Det är tredje gången som jag ser Wrestlemania live.

Vad ser du mest fram emot?

  – Brock Lesnar mot Roman Reigns. Jag hoppas Lesnar stannar, det skulle vara coolt om en heel försvarar titeln i den sista matchen. När man bryter den uppenbara naturliga storyn och en heel får vinna rent... det finns något kittlande i det.

Hur tror du det går i de andra matcherna?

  – Triple H emot Sting känns för konstruerat, men det kan bli häftigt. Sting måste vinna och jag tror Cena kommer slå Rusev och ta US-titeln. Undertaker borde lagt av förra året när streaken bröts men jag tror att han kommer vinna över Bray Wyatt. Daniel Bryan tror jag vinner Interkontinental-titeln. Många säger att det kommer bli en väldigt bra match men jag tycker det är avslaget med Bryan. Eftersom det inte spelar någon roll om man är mest över hos fansen, han får ändå ingen push.

Slutligen är jag nyfiken på om STHLM Wrestling har något på gång snart?

  – Vi har en ny gala 25:e april i Göta Källare. Det var utsålt senaste gången vi hade en show där.

Det verkar gå bra för STHLM Wrestling?

   – Vi jobbar hela tiden för mer tv, webb-tv och mycket via sociala medier. Det är skillnad nu än för fyra år sedan när jag började. Det tränas hårdare nu, allt känns mer seriöst. Det är viktigt att de jobbar hårt med sina gimmicks och med trovärdigheten, men allting är såklart en balansgång.

Via Kalifornien och Wrestlemania 31 på Levi's Stadium till Göta Källare med STHLM Wrestling. Plussa även ihop hans humorturnéer med ett fullskaligt familjeliv är det enligt mig en underdrift att kalla Messiah Hallberg för en artist med hög working rate.


Daniel Karlsson5 kommentarer:

 1. Det jag skulle vilja veta lite mer om är historien bakom svensk wrestling. När dök det upp i Sverige, liksom? Såsom utflyttad sedan flera år (till Norge) så har jag inget förhållande till dem.

  SvaraRadera
 2. sjysst intervju :)
  bra jobbat.

  SvaraRadera
 3. Läste nu att Brock Lesnar Signat nytt Kontrakt, ändrade planer på WM?!

  SvaraRadera
 4. Hunter_Hearst_Helmsley28 mars 2015 03:14

  Intressant intervju. Bra DK!

  SvaraRadera